Solicităm acoperirea costurilor pentru testele Covid-19 realizate în București

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED face apel la autoritățile competente pentru continuarea campaniei de testare a populației pentru COVID-19. Furnizorii medicali solicită acoperirea costurilor pentru testele realizate în București de la începutul pandemiei. În caz contrar, există riscul ca testarea în mediul privat să fie sistată începând de săptămâna viitoare. În prezent, aproximativ jumătate din numărul total de teste prelucrate în Capitală și decontate de stat se realizează în sistemul medical privat.

Mediul privat a răspuns prompt apelului autorităților de a se implica cu toate resursele disponibile – materiale și umane – încă de la începutul crizei sanitare. În plus, capacitatea de testare a crescut semnificativ prin investiții și o distribuire suplimentară de personal în segmentul de testare PCR. În lipsa decontării testelor potrivit contractului pe care fiecare furnizor îl are, multe unități medicale se văd obligate să înceteze prelucrarea testelor realizate la cererea Direcției de Sănătate Publică, întrucât nu mai pot susține costurile.

Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private estimează că peste 50% din testele realizate în mediul privat sunt solicitate de autoritățile din domeniu, iar sistarea lor ar avea un impact semnificativ asupra eforturilor de limitare a răspândirii noului coronavirus.

raspandire covid 19

Testele venite din partea statului au fost prelucrate cu prioritateîn linie cu reglementările legislative în vigoare, furnizorii de servicii medicale private aflându-se uneori în situațiade a depășitermenul de eliberare a rezultatelor pentru testele la cerere, fapt care a atras după sine nemulțumirea pacienților care au plătit pentru aceste teste. Ne dorim să putem oferi în continuare servicii medicale rapid și la cele mai înalte standarde, dar nu putem să mai susținem aceste costuri mult timp. Cei mai afectați dintre furnizori s-ar putea afla în situațiade a nu mai primi probe chiar de săptămâna viitoare. Am încercat să rezolvăm această problemă, dar până acum nu am reușit. Au mai fost situații similare și în țară, nu doar la București. Există încă datorii ale statului către furnizori, dar pe o perioadă mult mai scurtă de timp, nu de la începutul pandemiei, așa cum se întâmplă în Capitală.

Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private consideră că situația are nevoie de o soluționare urgentă pentru a menține cel puțin volumul de testare din prezent. Pentru a găsi soluții de creșterea capacității de testare în mediul privat pe termen mediu și lung, este nevoie de predictibilitateși de respectarea condițiilor contractuale.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest