Ca urmare a articolului cu titlul “Face CNAS decontări pentru pacienţi „fictivi“ şi pe analizele medicale? Fondurile pentru investigaţii paraclinice s-au dublat, dar plafoanele pentru analizele se termină în primele zile ale lunii”, publicat de Ziarul Financiar, în data de 05.09.2017, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED face următoarele precizări.
Considerăm surprinzătoare şi cel puţin inoportună afirmaţia dlui Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, potrivit căreia „De câţiva ani, de când au crescut bugetele Casei pentru investigaţii paraclinice, suspectez că se fac decontări pentru pacienţi fictivi în ceea ce priveşte analizele de sânge şi investigaţiile paraclinice dat fiind că deşi fondurile s-au dublat, numărul de zile în care pacientul îşi poate recolta cu bilet de trimitere s-a redus la o treime, adică doar la primele 2-3 zile ale lunii. Mai mult, repartizarea fondurilor pe judeţe este, la fel ca în cazul fondurilor pentru îngrijiri la domiciliu, inegală”. Modul în care se stabilesc plafoanele pentru laboratoarele medicale poate facilita anumite „aranjamente“ între furnizor şi casele judeţene, potrivit lui. „Sunt comisiile de specialitate care stabilesc plafoanele în funcţie de anumite criterii stabilite, dar sunt furnizori care ajung să împrumute la evaluare aparate şi să nu le folosească doar pentru a li se oferi plafoane mai mari, deci dovedesc cu fals că au anumită capacitate de realizare analize. Nimeni nu îi controlează să vadă dacă folosesc acele aparate. Pot să fie furnizori care spun că li s-au terminat fondurile de la CNAS doar ca să încaseze bani în numerar de la pacienţi şi ulterior primesc şi de la Casă bani pentru nişte investigaţii fictive“, a spus Vasile Barbu. (sursa: www.zf.ro)
Considerăm că astfel de afirmaţii făcute în spaţiul public sunt de natură să aducă un prejudiciu de imagine întreg mediului privat care oferă servicii medicale, într-un mod nesusţinut prin dovezi aduse de preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Facem apel la conducerea publicaţiei Ziarul Financiar să solicite intervievaţilor probe pentru susţinerea afirmaţiilor.
În acelaşi tip, solicităm public domnului Vasile Barbu să prezinte dovezi care să probeze faptele pe care afirmă că le suspectează. Infracţiunile de care este acuzat întreg mediul privat sunt extrem de grave şi au stârnit deja reacţii din partea pacienţilor, în legătură cu furnizorii de servicii medicale, fapt care pune în pericol buna funcţionare a sistemului şi capacitatea furnizorilor de a oferi servicii medicale într-un mediu bazat pe respect şi încredere reciprocă.
Domnul preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor are deseori ocazia să îşi exprime opinia în faţa furnizorilor de servicii medicale, participând anual la întâlnirile organizate de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, însă până acum nu a ridicat niciodată o astfel de problemă, cu atât mai puţin a adus probe care să susţină o astfel de acuzaţie.
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED consideră oportună orice dezbatere despre serviciile medicale private, care are drept scop îmbunătăţirea acestora sau clarificarea unor situaţii, cu argumente şi probe în favoarea celor afirmate, având disponibilitatea de a prezenta punctul de vedere al mediului privat, vis-a-vis de aceste afirmaţii, în ansamblul lui. Pentru înţelegerea acestui mesaj, ne bazăm pe strânsa colaborare pe care publicaţia dvs. o are cu furizorii de servicii medicale private.
Despre PALMED. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED este principala “voce” naţională pentru lobby şi advocacy, principalul promotor ce susţine furnizorii privaţi de servicii medicale din România şi dreptul pacienţilor la servicii medicale de calitate, la un preţ accesibil, încă de la înfiinţare, din anul 2007. PALMED reunește clinici şi spitale private, laboratoare de analize medicale, laboratoare de imagistică, clinici de stomatologie, situate în toate regiunile României.