– Scrisoare deschisă a Uniunii Europene a Spitalelor Private (UEHP) –
Sistemele de sănătate din Europa se confruntă cu o presiune majoră cauzată de îmbătrânirea populației, cererea în continuă creștere pentru servicii de sănătate și complexitatea integrării inovației. Deși fiecare țară are parte și de provocări specifice, există probleme comune la nivel european: deficitul de personal medical, scăderea interesului pentru ocuparea pozițiilor solicitante, liste de așteptare lungi, dificultăți în accesarea tratamentelor de ultimă generație și preocupări tot mai mari legate de finanțarea sistemelor de sănătate.
Pentru a răspunde acestor provocări, sistemele medicale din Europa au nevoie de investiții mai mari, atragerea de resurse umane, programe de formare pentru viitorii angajați și o utilizare mai eficientă a resurselor. Accesul echitabil la diagnostic, terapie și tratamente inovatoare trebuie să fie garantat tuturor cetățenilor europeni, permițând în același timp statelor membre să stabilească condițiile de finanțare cele mai potrivite în contextul economic local.
Spitalele și clinicile private: o parte esențială a soluției
Spitalele și clinicile private joacă un rol cheie în consolidarea sistemelor de sănătate. Acestea generează o creștere a capacității totale a sistemelor de sănătate, noi investiții, flexibilitate, eficiență și servesc drept repere ale calității.
În prezent, spitalele din sectorul privat reprezintă, în medie, 40% din totalul paturilor spitalicești din Europa (Eurostat, 2022). Spitalele și clinicile private asigură o parte semnificativă a activităților medicale spitalicești, inclusiv îngrijiri de urgență, consultații, intervenții chirurgicale și internări. În fiecare zi, oferă îngrijire sigură și de înaltă calitate pentru milioane de cetățeni.
În calitate de voce a spitalelor și clinicilor private din Europa, UEHP își consolidează noul mandat (2025-2027) cu un obiectiv clar: să contribuie la soluții eficiente pentru provocările structurale ale sectorului. Spitalele private nu sunt doar furnizori suplimentari de servicii medicale, ci parteneri esențiali, cu contribuții concrete și semnificative în sistemele naționale de sănătate din toate țările europene.
Angajamentul nostru
În calitate de reprezentanți ai spitalelor și clinicilor private din Europa, ne angajăm să promovăm:
- Calitatea în îngrijire
- Sustenabilitatea industriei de sănătate
- Inovația medicală și facilități de top
- Un rol activ în generarea progresului
Operatorii de servicii private de sănătate au evoluat în mod accelerat în ultimii ani, însă o pot face și mai mult. Pentru ca acest lucru să se întâmple, toți factorii implicați în sistemele de sănătate trebuie să acționeze pentru:
1. Consolidarea sustenabilității, eficienței și rezilienței
- Optimizarea resurselor existente
- Îmbunătățirea planificării și furnizării serviciilor de sănătate
- Consolidarea coordonării între furnizorii publici, privați și non-profit
- Integrarea soluțiilor bazate pe inteligență artificială (AI) care să permită diagnostic și tratament mai precis, să sprijine deciziile clinice și să optimizeze alocarea resurselor
2. Asigurarea unei remunerații echitabile pentru servicii
- Alinierea condițiilor de plată ale spitalelor private cu cele ale spitalelor publice
- Actualizarea regulată a grilelor de tarifare reglementate
3. Combaterea deficitului de personal și creșterea atractivității profesiei
- Dezvoltarea infrastructurii de formare și îmbunătățirea condițiilor de muncă
- Promovarea carierelor în sănătate pentru noile generații
- Reducerea presiunii asupra sistemelor de sănătate suprasolicitate, prin integrarea Inteligenței Artificiale în sarcinile administrative
4. Îmbunătățirea sustenabilității și eficienței sistemului de sănătate
- Evaluarea și optimizarea continuă a sistemelor medicale
- Utilizarea eficientă a resurselor, păstrând în același timp standarde ridicate de calitate
5. Promovarea transformării digitale și accesului echitabil la fonduri europene
- Promovarea integrării digitale în toate formele de furnizare a serviciilor medicale – publice, private și sociale
- Sprijinirea adoptării tehnologiilor AI prin reglementări clare și sigure și prin finanțarea inovației
- Asigurarea unui acces echitabil la resursele financiare europene pentru progresul tehnologic
Este timpul să acționăm
Sustenabilitatea sistemelor europene de sănătate depinde de toți cei implicați în îngrijirea pacienților. Provocările sunt urgente, iar cetățenii așteaptă și merită soluții reale și cea mai bună îngrijire medicală.
Președintele UEHP Președinte PALMED
Oscar Gaspar Cristian Hotoboc