Scrisoare deschisă privind conștientizarea situației și implementarea unor măsuri necesare în situații de risc epidemiologic pentru prevenirea și limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase

Furnizorii de servicii medicale private din România, prin organizația reprezentativă – Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) – fac apel atât la persoanele aflate pe teritoriul României, cetățeni români și nu numai, cât și la autoritățile competente în vederea limitării răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru a ține sub control criza COVID-19 și a da o șansă relansării economiei. Redăm, mai jos, continutul scrisorii deschise.

Către: Administrația Prezidențială a României
Departamentul de Sănătate Publică
Doamnei Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial

Către: Guvernul României
Domnului Ludovic Orban, Prim-Ministru

Către: Ministerul Sănătății
Domnului Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății

Către: Ministerul Afacerilor Interne
Domnului Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne
Domnului Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență

Către: Parlamentul României
Domnului Robert Marius Cazanciuc, Vicepreședinte cu atribuții de președinte al Senatului
Domnului Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților

Către: Partidele politice parlamentare
Domnului Marcel Ciolacu, Președinte interimar PSD
Domnului Ludovic Orban, Președinte PNL
Domnului Dan Barna, Președinte USR
Domnului Victor Ponta, Președinte PRO România
Domnului Eugen Tomac, Președinte PMP
Domnului Kelemen Hunor, Președinte UDMR

Stimate doamne,
Stimați domni,

Furnizorii de servicii medicale private din România, prin organizația reprezentativă – Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) – fac apel atât la persoanele aflate pe teritoriul României, cetățeni români și nu numai, cât și la autoritățile competente în vederea limitării răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru a ține sub control criza COVID-19 și a da o șansă relansării economiei.

Sistemul medical privat prelucrează, în medie, jumătate din testele efectuate la nivel național. Cifrele din ultimele zile ne arată o creștere fără precedent a cazurilor confirmate, atât în rândul testelor efectuate prin Direcțiile de Sănătate Publică, cât și la cerere. Vorbim, în unele situații, de o creștere a procentului de teste pozitive de la 5 la 10%, respectiv de la 10 la 15%. Deși capacitatea de testare a crescut constant de la debutul crizei, aceasta este depășită zilnic de numărul mare de cereri venite atât din partea autorităților, cât și din partea persoanelor fizice, fapt care duce la o întârziere a prelucrării probelor venite la cerere. Se conturează clar anumite zone problematice pentru a căror evaluare unitățile medicale private se pun la dispoziția autorităților.

stop coronavirus covid19 infection outburst and spread

Suntem conștienți de faptul că revenirea la ceea ce a fost starea de urgență ar avea efecte negative asupra economiei. Imposibilitatea susținerii cheltuielilor fixe de către agenții economici, lichidarea companiilor, creșterea somajului, lipsa investițiilor autohtone sau a investițiilor străine directe ar putea fi efecte declanșate în cascadă.

În acest context, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED face apel către populația României la responsabilitate și la respectarea indicațiilor oferite de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID-19. PALMED susține aplicarea cu celeritate a legii și, implicit, orice demers de carantinare zonală, legitim, argumentat și fundamentat pe probe clare, în baza Legii 136/2020, care prevede următoarele: „Carantinarea zonală se instituie pentru persoanele aflate și activitățile derulate în perimetrul afectat de situațiile de risc epidemiologic și biologic […]” – Legea nr.136/2020, Art.7, (5). Unitățile medicale private sprijină logistic orice demers de acest tip, prin cea mai mare parte din infrastructura de care dispune. În opinia noastră, o astfel de măsură permite izolarea zonelor cu un număr mare de cazuri confirmate, în paralel cu gestionarea zonelor limitrofe focarului principal, unde se înregistrează un număr mai mic de cazuri, astfel încât într-un timp scurt să se poată „ataca” focarul principal. O astfel de abordare protejează celelalte zone, care își pot astfel continua activitatea economică.

Facem apel către principalele voci politice să susțină acțiunile care au drept scop limitarea răspândirii noului coronavirus și oferirea de sprijin pentru comunicarea onestă și constantă a informațiilor corecte cu privire la riscurile prezentate de situația actuală, atât în planul sănătății, cât și în plan economic. Este o acțiune la care participăm activ prin majoritatea membrilor noștri și pe care o susținem.

Credem cu tărie că o astfel de abordare, coroborată cu adoptarea unui program de relansare economică care să aibă în vedere propriul trecut economic și experiența țărilor din cadrul Uniunii Europene, poate fi cheia către rezolvarea situației epidemiologice și către dezvoltarea economică de care avem nevoie în perioada următoare.

Avem încredere că veți da curs acestui mesaj, acționând în beneficiul sănătății fiecărui român, dar și a economiei în ansamblul ei.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns